Leven & Meer

Over voortbewegen per benenwagen, camper of fiets, pelgrimeren, dankbaarheid, geloof, stilte en bewust genieten van kleine dingen.

Asperges, “het witte goud”

Een reactie plaatsen

Het is weer eens tijd voor een blog over koken en eten. Afgelopen zondagmiddag hebben mijn man en ik heerlijk gegeten bij Kwekerij Weiland in Zuidwolde.

Chefkok Ronnie van plattelandsrestaurant “Op de Deel” verzorgde het 6 gangen menu.

Wat ik heel leuk vond is dat we ook naar de asperges toe zijn geweest. Onze gastheer gaf tekst en uitleg en we mochten zelf ook asperges steken. Ik had dat nog nooit gedaan. Ervaren stekers “steken” meer als 30 kilo per uur. Daar krijg je echt een pijnlijk rugje van. En dan ’s avonds aan de wodka, want het idee dat je met die zere rug de volgende dag weer het land op moet doet je grijpen naar de fles. Hard werken in de bloemen en asperge sector met een onzekere uitkomst!

Asperges eten Zuidwolde 009 Asperges eten Zuidwolde 008

 

 

 

 

 

 

 

 

Weetjes:

Er bestaan witte, groene en paarse asperges. De eerste zijn onder de grond gegroeid en uit het licht gehouden in een zg. ” rug”, de tweede en derde hebben wel de zon gezien en verkleuren (realiseerde ik me niet eens.) De paarse kleur is afkomstig van het anthocyaan pigment. Paarse asperges hebben een 20% hogere suikergehalte dan groene asperges en zijn daarom ook het zoetst. In Noordwest-Europa zijn de witte asperges het meest gebruikelijk. De dikke witte worden verkocht aan de horeca. De particulier koopt zelf liever de dunne witte. Groene asperges worden veel in Italië gegeten.

  • De eerst asperge werd 25000 jaar geleden in Griekenland gekweekt.
  • De naam asperge is een Grieks woord, dat stengel of scheut betekent.
  • Asperges zijn een afrodisiacum. Ik vertel niet of wij daar iets van hebben gemerkt. 🙂
  • Paarse asperges kleuren groen wanneer je ze kookt.
  • Je urine een vreemd geurtje krijgt na het eten van asperges. Ik vertel wel dat wij dat hebben gemerkt. Bah!

Menu:

Asperges eten Zuidwolde 011

 

 

 

 

 

 

 

Gemarineerde zalm met aspergesalade.

Asperges eten Zuidwolde 013

 

 

 

 

 

Nagelhout (gezouten, gerookt en gedroogd rundvlees) met gemarineerde zilveruitjes.

Asperges eten Zuidwolde 014

 

 

 

 

 

Rauwe wolvarkenham met oosters smakende groene asperges en shii-take (Chinese paddenstoel.)

Asperges eten Zuidwolde 016

 

 

 

 

 

Ree met krieltjes en witte asperges in een rode portsaus.

Asperges eten Zuidwolde 018

 

 

 

 

 

 

 

 

Witte chocolade taartje met een kniepertje en kersen en honingijs.

Het buikje was meer als vol!

Advertentie

Auteur: Levenenmeer

Ik geniet van kleine dingen. Ik geloof in God. Ik wil bewust leven. Ik werk als verpleegkundige. Ik hou van de stilte. Ik kook graag, maar eet nog liever. Ik ben getrouwd en mama. Ik vind schrijven, lezen, creatief zijn met bloemen en fotograferen leuk. Ik heb een hond en omarm de seizoenen. En ik hou van reizen en dan het liefst naar Frankrijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.