Het is weer eens tijd voor een blog over koken en eten. Afgelopen zondagmiddag hebben mijn man en ik heerlijk gegeten bij Kwekerij Weiland in Zuidwolde.
Chefkok Ronnie van plattelandsrestaurant “Op de Deel” verzorgde het 6 gangen menu.
Wat ik heel leuk vond is dat we ook naar de asperges toe zijn geweest. Onze gastheer gaf tekst en uitleg en we mochten zelf ook asperges steken. Ik had dat nog nooit gedaan. Ervaren stekers “steken” meer als 30 kilo per uur. Daar krijg je echt een pijnlijk rugje van. En dan ’s avonds aan de wodka, want het idee dat je met die zere rug de volgende dag weer het land op moet doet je grijpen naar de fles. Hard werken in de bloemen en asperge sector met een onzekere uitkomst!
Weetjes:
Er bestaan witte, groene en paarse asperges. De eerste zijn onder de grond gegroeid en uit het licht gehouden in een zg. ” rug”, de tweede en derde hebben wel de zon gezien en verkleuren (realiseerde ik me niet eens.) De paarse kleur is afkomstig van het anthocyaan pigment. Paarse asperges hebben een 20% hogere suikergehalte dan groene asperges en zijn daarom ook het zoetst. In Noordwest-Europa zijn de witte asperges het meest gebruikelijk. De dikke witte worden verkocht aan de horeca. De particulier koopt zelf liever de dunne witte. Groene asperges worden veel in Italië gegeten.
- De eerst asperge werd 25000 jaar geleden in Griekenland gekweekt.
- De naam asperge is een Grieks woord, dat stengel of scheut betekent.
- Asperges zijn een afrodisiacum. Ik vertel niet of wij daar iets van hebben gemerkt. 🙂
- Paarse asperges kleuren groen wanneer je ze kookt.
- Je urine een vreemd geurtje krijgt na het eten van asperges. Ik vertel wel dat wij dat hebben gemerkt. Bah!
Menu:
Gemarineerde zalm met aspergesalade.
Nagelhout (gezouten, gerookt en gedroogd rundvlees) met gemarineerde zilveruitjes.
Rauwe wolvarkenham met oosters smakende groene asperges en shii-take (Chinese paddenstoel.)
Ree met krieltjes en witte asperges in een rode portsaus.
Witte chocolade taartje met een kniepertje en kersen en honingijs.
Het buikje was meer als vol!