Leven & Meer

Over voortbewegen per benenwagen, camper of fiets, pelgrimeren, dankbaarheid, geloof, stilte en bewust genieten van kleine dingen.

Jacobsschelp

1 reactie

Ik kom ze op dit moment langs de kust veel tegen, schelpen.
In de christelijke iconografie is de Sint Jacobsschelp het attribuut van Jacobus de Meerdere. Hieraan dankt de schelp dan ook haar naam. De schelp is het embleem van de bedevaart naar Santiago de Compostela en staat in het algemeen symbool voor pelgrims. Het zichtbaar dragen van de schelp, op de hoed of op de jas genaaid, gaf bescherming tegen struikrovers, die de dragers uit een erecode met rust lieten (maar waarschijnlijk ook omdat ze wisten dat er bij de arme bedevaartgangers niets te halen viel).
De Jacobsschelp is symbool van de Camino de Santiago geworden doordat in vroegere dagen deze schelpen, die makkelijk te vinden zijn aan de Galicische kust, door pelgrims mee naar huis werden genomen ten teken dat ze de route voltooid hadden.
De Jacobsschelp is, wereldwijd bekeken, het belangrijkste schelpdier voor de visserij. Meer dan een miljoen ton wordt jaarlijks opgevist!
De dieren zijn heel beweeglijk. Door de schelp snel open en dicht te klappen kunnen ze opspringen en zelfs zwemmen. Ze hebben lichtgevoelige plekjes op de rand van de schelp waarmee ze kunnen ‘zien’.
De schelp staat voor vruchtbaarheid, geboorte of wedergeboorte en wordt vaak afgebeeld op schilderijen met christelijke taferelen. Het bekendste schilderij in dit verband is vermoedelijk “De geboorte van Venus” van Botticelli.
De Jacobsschelp kom je als pelgrim onderweg ook regelmatig tegen. Met dit symbool wordt de route aangegeven maar ook voor bedevaartgangers zijn belangrijke kerken en andere gebouwen te herkennen aan de schelp.
Veel pelgrims dragen de jacobsschelp (met de sluiting naar boven) om herkenbaar te zijn als bedevaartganger. Mijn moeder en ik hebben een verzilverd exemplaar. Gekocht nadat we de 1e pelgrimstocht Uithuizen – Hasselt hebben afgesloten. Na de Jacobsweg Nieumeghen te hebben volbracht kocht ik een witte “echte” schelp voor mezelf.
(Bovenstaande info o.a. gevonden op: http://www.ecomare.nl & http://www.pelgrimwijzer.nl.)
Advertentie

Auteur: Levenenmeer

Ik geniet van kleine dingen. Ik geloof in God. Ik wil bewust leven. Ik werk als verpleegkundige. Ik hou van de stilte. Ik kook graag, maar eet nog liever. Ik ben getrouwd en mama. Ik vind schrijven, lezen, creatief zijn met bloemen en fotograferen leuk. Ik heb een hond en omarm de seizoenen. En ik hou van reizen en dan het liefst naar Frankrijk.

One thought on “Jacobsschelp

  1. Pingback: Jacobsschelp | Pylger Andrys

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.