Leven & Meer

Over voortbewegen per benenwagen, camper of fiets, pelgrimeren, dankbaarheid, geloof, stilte en bewust genieten van kleine dingen.

Snoeitijd

3 reacties

Zoals ik al schreef in een eerder blog over het klooster, heb ik de tijd daar ook besteed aan het onder de loep nemen van al mijn activiteiten. In onderstaand boekje heeft de schrijfster er een hoofdstuk aan gewijd. Snoeitijd noemt ze dat.

Ze schrijft het volgende (citaat):

Je kunt het leven vergelijken met een tuin. Alles wat je aan activiteiten in de aarde van je bestaan poot, groeit en komt op. Als je deze activiteiten nooit snoeit, krijg je vanzelf een volle, weelderige tuin. Voor je het weet, is er geen plekje meer beschikbaar om even rustig te mijmeren of iets nieuws te laten groeien.

Ik vind dat een heel inspirerende vergelijking. Ik ben namelijk nogal van de “ja, leuk, doe ik, wil ik wel!”. En dan zit je al heel snel aan een volle, weelderige tuin. Mijn rug zit me al jaren nogal dwars, maar een positieve bijwerking is dat ik automatisch ben gaan snoeien. Ik kan het gewoon allemaal niet meer. Toch is het heel goed om 1 keer per jaar eens op papier te zetten wat je allemaal doet en hoeveel tijd je over houdt.

Mirjam v/d Vegt geeft je tips voor een snoeiplan.

Maak een lijst van al je activiteiten. Slapen, eten, reistijd, tijd voor de kinderen, (vrijwillig)werk, sociale contacten.

Zet achter al je activiteiten hoeveel uur je daar per week aan kwijt bent en tel het aantal uren op. In een week zit 168 uur.

Kijk ook eens naar je prioriteiten. Hoeveel uren wil je minimaal besteden per week aan bijvoorbeeld, je gezin, geloof, werk, huishouding, vrienden, slapen, sporten.

Wat niet binnen je uren en prioriteiten past, staat op de nominatie om gesnoeid te worden. Snoeien doet pijn. Een mens kan simpelweg niet alles.

Het veelbelovende is echter dat er soms wat nieuws voor in de plaats kan komen.

Auteur: Levenenmeer

Ik geniet van kleine dingen. Ik geloof in God. Ik wil bewust leven. Ik werk als verpleegkundige. Ik hou van de stilte. Ik kook graag, maar eet nog liever. Ik ben getrouwd en mama. Ik vind schrijven, lezen, creatief zijn met bloemen en fotograferen leuk. Ik heb een hond en omarm de seizoenen. En ik hou van reizen en dan het liefst naar Frankrijk.

3 thoughts on “Snoeitijd

  1. En niet jezelf van alles opleggen, daar heb je toch ook niks aan. Je hebt alleen jezelf er mee…
    Lijkt me een mooi boek!

    Like

  2. Terwijl ik buiten op deze zonnige zondagmiddag in de tuin aan het snoeien ben denk ik aan je blog mir. Mijn buurman heeft een grote passie voor tuinieren en zegt altijd ” van snoei komt bloei”. Ik denk inderdaad dat dit in een mensenleven niet anders is. PS wat toch een mooi rustgevend blog Mirretje. Lfs

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.