Leven & Meer

Over voortbewegen per benenwagen, camper of fiets, pelgrimeren, dankbaarheid, geloof, stilte en bewust genieten van kleine dingen.

Wandelen & Landgoed Ekenstein

Een reactie plaatsen

Vorige week was er voor vandaag wat zon voorspeld en zeker geen 11 graden en miezerige regen de hele dag. Evengoed heb ik de stoute (wandel)schoenen aangetrokken met mijn zusje. Een korte wandeling over Landgoed Ekenstein in Appingedam.

Ekenstein is 1 van de twee borgen die in de Ommelanden bij Tjamsweer (gemeente Appingedam) aan de weg langs het Damsterdiep (thans de Alberdaweg), werden gebouwd. De andere is de naast Ekenstein gelegen borg Rusthoven uit 1686, die tot de aangrenzende gemeente Loppersum behoort.

Ekenstein

Ekenstein

Rusthoven

Rusthoven

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de eerste helft van de twintigste eeuw raakte de borg in verval, maar in 1946 werd Ekenstein aangekocht door de gemeente Appingedam. Het park werd opgeknapt en er kwamen een reigerreservaat en recreatieve voorzieningen, zoals een hertenkamp en een kinderboerderij. In 1957 werden de borg en het bijbehorende Schathoes, waarin een restaurant gevestigd werd, in gebruik genomen. Ekenstein is zowel een hotel, als een restaurant en een conferentieoord. Een moderne uitbouw in een heel andere stijl is aan de oorspronkelijke borg toegevoegd.

(tekstbron: Wikipedia.)

Die moderne uitbouw vinden mijn zussie en ik zonde. In onze beleving moet de uitbouw iets zijn in dezelfde stijl.

In de provincie Groningen zijn inmiddels “25 Ommetjes” uitgezet door Landschapsbeheer Groningen. Als je het Ommetje Wirdum (8 km.) loopt kom je ook een stukje over het landgoed. http://www.wandelen.groningen.nl

001 010

 

 

 

 

 

 

 

003 007

 

 

 

 

 

 

Auteur: Levenenmeer

Ik geniet van kleine dingen. Ik geloof in God. Ik wil bewust leven. Ik werk als verpleegkundige. Ik hou van de stilte. Ik kook graag, maar eet nog liever. Ik ben getrouwd en mama. Ik vind schrijven, lezen, creatief zijn met bloemen en fotograferen leuk. Ik heb een hond en omarm de seizoenen. En ik hou van reizen en dan het liefst naar Frankrijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.